
התבוננות ממושכת והתנסויות אישיות רבות לימדו אותי עד כמה נשים בעולמנו חשופות לסיטואציות מחלישות מתוקף היותן נשים, והיתה לי אמונה בכך שאנחנו יכולות לחזק זו את זו, בעיקר על ידי כך שנשתף בסיפורים ונחלוק באינפורמציה.
לניהול התוכן של הפסטיבל התחברתי מתוך עניין והיכרות מקצועית עם עולם הסדנאות והתרפיות למיניהן.
בקיצור – כל העסק הזה של קיום אירוע לריפוי והעצמת נשים דיבר אלי מאוד מבחינת הרעיון, אבל עדיין לא הכרתי כלל את החוויה המיוחדת שהיא עצם השהות בחברת נשים בלבד, למשך כמה שעות או כמה ימים ברציפות.
בהתחלה לא קלטתי עד כמה החופש שאני חווה במפגש שכולו נשים בלבד הוא גדול, כמה רכות יש באוויר, איזו תחושה של נינוחות, של בית…
כמה מוזר, הרי תמיד החשבתי את עצמי כאחת שנוח לה יותר עם גברים ועם הפשטות שלהם, כאחת שנרתעת מהסיבוכים והרגישויות שחברת נשים עלולה להביא איתה.
אז איך קרה הקסם? איך פתאום מפגש עם נשים בלבד הפך מאפשרות שנשמעת זרה ומוזרה, ואפילו לא נוחה, למקום בטוח,
מקום בו אני יכולה פשוט להיות ולהרגיש טוב? האם זה משהו ביולוגי? נפשי? תרבותי? מן הסתם צירוף של כל אלה…
לפני שהייתי והתנסיתי, לא נמשכתי במיוחד ללכת לסדנאות או לעבור תהליכים במרחב נשי.
לא שהיה לי משהו נגד זה, אבל גם לא סיבה מיוחדת להתלהב…
מתוקף העיסוק שבחרתי לעצמי בחיים (מדריכה ומלוות תהליכים בשיטת גרינברג), היה לי כמובן עניין רב בסדנאות התפתחות אישית למיניהן, מעגלי הקשבה, וכל דבר שבאמצעותו אני יכולה להתבונן פנימה ולצמוח, אבל העניין שלי התמקד בנושאי הסדנאות, במנחים שמעבירים אותן. פחות עניין אותי מי נמצא בקבוצה, ולא ראיתי יתרון מיוחד בקהל המורכב מנשים בלבד.
זה היה הריון שני, אחרי הריון ראשון שלא התפתח. הייתי כבר כמה חודשים בהתעסקות אינטנסיבית סביב החוויה ההריונית, ולאט לאט התחלתי להרגיש שממש בא לי ללכת למעגל נשים בהריון, להרחיב את התהליך האישי שלי למשהו קבוצתי.
פתאום זה היה נראה לי הרבה יותר מעניין מסדנאות אחרות (מדהימות כשלעצמן) שהשתתפתי בהן באותה תקופה.
החוויה היתה כל כך שונה ממה שהכרתי עד אז – במעגל לא היתה משנה סדורה, ולא באנו ללמוד שום דבר. העוצמה היתה בפשטות, באינטימיות, במרחב שמאפשר הקשבה, גילוי לב, בכי, צחוק, שירה, דיבור, שתיקה. כל אחת נתנה למעגל את מה שהיה לה לתת, והכל היה מותר ומתאים.
בלי תיאום מראש היו כמה מאיתנו ששיתפו בסיפורי אמהות, לידות, הריונות, הפלות, בעיות פוריות… מה יותר טבעי מכך שזו תהיה הסביבה הכי תומכת לנגיעה בנושאים האלה?
מה מקורו של המיתוס הזה, שנשים לא באמת מסתדרות יחד?
והאם זה רק מיתוס? הרי בדרך כלל יש איזה גרעין של אמת גם בדיעות קדומות.
למה קשה לנשים רבות כל כך לסמוך האחת על השניה?
אמא היא הדמות הנשית המשמעותית הראשונה בחייו של כל אדם, וטיב היחסים איתה קובע את עמדתו של האדם לגבי נשים ונשיות.
עבור נשים רבות היחסים עם אימן מבוססים על ביקורת ותחרות.
אמא שמבקרת את בתה ללא הרף, יוצרת אישה שמאמינה שכך הן כל הנשים, כי אמה היא המודל לנשיות מבחינתה.
אותה אישה תחשוש מדעתן של נשים אחרות עליה, ותהיה בטוחה שהן לא מפרגנות לה – אם זו חמותה, חברתה לעבודה או השכנה ממול.
אישה בת מזל שגדלה עם אמא שלהרגשתה היא יכלה לסמוך עליה, תשליך את החוויה הזו על נשים אחרות שהיא פוגשת במשך חייה.
בנסיון החיים שלה זה לגמרי אפשרי לתת אמון בנשים ולחוות לידן נינוחות ועוצמה.
הדרך הנפוצה לקבל את אותה תשומת לב היא שימוש במיניות שלנו – התחנחנות, פלרטטנות, נסיון למצוא חן, "להיראות טוב"… נשים מוצאות את עצמן מתחרות עם אחרות מי מהן יותר מושכת, יותר טובה, חכמה, מקסימה ונאהבת, מי מהן "תיבחר" על ידי הגבר.
ההתנהגות הזו היא ברובה אוטומטית ולא מודעת, אבל גוררת מצב בו נשים לא יכולות באמת לפרגן זו לזו.
צריך להבין שאותה תחרות על תשומת לב גברית לא קשורה רק בכך שאישה באמת מחפשת בן זוג ורוצה להתבלט מעל כל חברותיה.
התחרות הזו מוטבעת עמוק ויכולה להופיע בכל רובד, גם בין נשים שנמצאות כבר בזוגיות, גם ביחסים בתוך המשפחה.
זה קורה בין אחיות שנלחמות על תשומת הלב של אבא, בין אמהות ובנות, ואפילו ביחסי חמות וכלה – כל עוד הן נאבקות על מי יותר חשובה בעיני הבעל/הבן/האבא, הן מתכסחות ביניהן… אך אם הן מצליחות לעבור דרך המשוכה הזו ולראות מולן אישה שיש לה הרבה מהמשותף איתה, היחסים הופכים תומכים וטובים יותר בהרבה.
כשנשים מצליחות לראות זו את זו "בגובה הרחם", ולא רק כיריבה בתחרות על תשומת לב ואהבה, הרבה מתח ומסיכות נושרים מאיתנו, ותחושה של חופש וקירבה מתאפשרת ביתר קלות.
למשל, אשה יכולה לבוא לסדנה או לימודים, בכוונה מלאה להיות מרוכזת בתהליך שלה ולא באיך היא נראית בעיני אחרים. ועדיין, יהיו לא מעט מצבים בהם הכוונה שלה תתקל במציאות, שבה יש מסביב גברים מסוימים (ממש לא כולם, אבל התופעה קיימת ונפוצה) שבוחנים אותה, את הגוף שלה, את ההתנהגות שלה. במצב כזה נשים חוות חוסר חופש. מבלי משים הן מתחילות לבדוק את עצמן, לשנות ניואנסים קטנים בהתנהגותן…
זה קורה "בקטנה" ובצורה אוטומטית, זה כמעט בלתי מורגש, אבל כששמים לב לזה קולטים עד כמה זה חזק מאיתנו.
מחקרים מראים שכאשר נשים נמצאות יחד, מופרש בגופן הורמון האוקסיטוצין – הורמון ידידותי המופרש בגופנו גם בזמן לידה, בזמן הנקה, ובזמן אורגזמה, והגורם לתחושת שחרור, שלווה ואמון… וזה נעים J
בחברה שלנו, מי שמגיב למצבים בצורה רגשית נתפס כחלש יותר ומוערך פחות.
אנשים עושים מאמץ להיות הגיוניים ומעשיים, ונשים לפעמים מתאמצות עוד יותר פן ייחשבו ל"נקבות היסטריות ורגשניות" חס וחלילה…
בחברה נשית, גם אם נשתנק או נבכה באמצע משפט, לא ימהרו להדביק לנו תווית של "רגישה מדי", לנסות להרגיע אותנו, או לשכנע אותנו ש"לא קרה כלום ואין ממה להתרגש". חשיפה וביטוי של רגש לא ייתפשו כחולשה, אלא כשיתוף וגילוי לב רצויים ומוערכים.
זו היתה הפעם הראשונה שחוויתי כזה חופש בין מעסיקים לעובדים ובין עמיתים לעבודה.
גיליתי שניהול נשי בעסקים הוא לגמרי עובד ואפשרי, ושהכרה ברגשות, ביטוי שלהם והתייחסות אליהם תוך כדי העבודה מעצימה כל אחת מהנשים ואת הצוות כולו.
התגובה תמיד טעונה, אין כמעט אף אחת שאדישה לרעיון…
וכן, יש הרבה נשים שממש לא סובלות את כל הקטע הזה של התעסקות בנשיות ו"חיבור לנשיות".
גם אני גדלתי כטום בוי, התכחשתי לכך שאני אישה וסירבתי לראות בעובדה הביולוגית הזו משהו שמשמעותי לחיי מעבר ליכולת שלי להרות וללדת.
יותר מכך – ראיתי בנשיות איזה סרח עודף. התרגזתי מהציפיות שציפו ממני, ומההנחות שהניחו עלי מראש בלי להכיר אותי, רק בגלל שאני אישה.
תמיד היה ברור לי שאני לא פחות שווה, חכמה, יודעת, חזקה ועצמאית מכל גבר, הרגשתי שאני צריכה להוכיח את זה למי שלא מאמין, וממש לא אהבתי נשים שמצפות מעצמן ומאחרות להיות כנועות, ותרניות, מתנחמדות…
למדתי להפריד את העיקר מהטפל ואת האמת מהשקר באמירות הרווחות על ההבדלים בין גברים ונשים.
למדתי להכיר את המופלאות והעוצמה של הגוף הנשי שלי ואת התחושות והחוויות הלא- פיזיות הטובות והמחזקות שנגזרות ממנו.
למדתי לכבד את התכונות שמיוחדות לנו הנשים (והן לאו דווקא התכונות שנתפסות בציבור כ"תכונות נשיות"…) להשתמש בהן ולהיות גאה בהן.
כאילו מדובר בחבורה של נשים ארוכות שיער, שרוקדות מול המדורה ומורחות דם ווסת על פניהן בלילות של ירח מלא…
לא שיש לי התנגדות לחוויה כזו, אבל זה ממש לא תיאור נאמן למציאות…
זה מזכיר לי את הדימוי הנצחי של הפמיניסטיות בלי חזייה ועם שערות ברגליים, של הרוחניקים בשרוואלים וראסטות… והמציאות הרי קצת יותר מגוונת מהדימויים האלה.
בהזדמנות זו אני רוצה לשבור את המיתוס, ולהצהיר שבמפגשי הנשים למיניהם אפשר למצוא המון סוגים של נשים – בכל גיל, בכל סגנון חיים.
אין במפגשי נשים שום ציפיה מאף אישה להתאים את עצמה לאיזה מודל.
הכוונה היחידה היא להעצים כל אישה באשר היא, ולהעניק לה עידוד והשראה להשתמש במתנות איתן היא נולדה.
אבל נשים שחיות בזוגיות, שמטפלות בילדיהן, עובדות, ואולי ממלאות עוד מחויבויות חברתיות ומשפחתיות כאלה ואחרות, מגלות שקשה להן לפנות זמן לעצמן, זמן המוקדש לדברים אותם הן אוהבות לעשות, למען עצמן בלבד.
יש לא מעט נשים שבכלל כבר לא זוכרות מה הם הדברים האלה, או מרגישות שלא יידעו מה בדיוק לעשות במידה ויקבלו פתאום זמן פנוי לעצמן במתנה.
רבות מאיתנו הרי רגילות להיות עיקר הבית, המרכיב שמחזיק את כל החלקים יחד, ויודע לתפעל בצורה הכי יעילה את כל מה שצריך… אבל כשאנחנו "מרשות לעצמנו" לפרוש לזמן מסוים למרחב אחר, אנחנו עשויות לגלות למרבה ההפתעה שהכל מתקתק יפה גם בהיעדרנו.
ומאז ועד היום הוא תמיד מצטרף אלי לנסיעה לשאקטי, אבל רוב הזמן הוא מבלה עם בנזוגי מחוץ למתחם הפסטיבל, ולי יש הזדמנות נהדרת להיות עם עצמי, בשביל עצמי, מה שבחיי היומיום בבית פחות מתאפשר.
ג'ין שינודה בולן – סופרת, מרצה ומנחה אמריקאית, הגתה את "חזון המעגל המליון".
על פי חזון זה, ביום בו יהיו בעולם מליון מעגלי נשים, תהווה כמות זו מסה קריטית שתהדהד ותיצור שינוי בעולם כולו, שינוי שישפיע גם על אלה שלא שמעו על מעגלי נשים ולא ישבו בהם מעולם.
מהות השינוי היא שהתרבות הפטריארכלית השלטת תקבל את החכמה נשית שכה חסרה בה היום, ותתחיל ליישם ערכים של שיוויון, חמלה, רכות והקשבה באופן נרחב.
(המאמר מבוסס על דיון שהתנהל בפורום של האתר "באופן טבעי". מי שרוצה לקרוא את הדיון השלם סביב הנושא כולל תגובות למאמר, מוזמנת להכנס לקישור הזה
שלכן באהבה,
תמר ענבר
מדריכה בשיטת גרינברג מזה 13 שנה, מלוות תהליכי התפתחות אישית ומנחת מעגלי נשים.
שותפה ומנהלת תוכן של פסטיבל הנשים שאקטי, יועצת ומנחת קורסי שיווק באינטרנט לנשים.
אשה ואמא לשניים. www.leida.co.il/tamarinbar www.shakti.co.il