השפעת ספרות נשים על עיצוב הזהות הנשית
מאת לימור בריף
הפכתי את הדף האחרון של הספר שאני קוראת כבר שבוע. במנות קטנות, בזמן ההרדמה של הבת, רגעים גנובים, במקום עבודה, במקום לישון. סוגרת את הספר ונושמת נשימה עמוקה, בניסיון להבין מה קרה לי. יש כאן טרנספורמציה, זה ברור לי . כבר מהפרק הראשון, הרגשתי שמשהו קורה לי עם הקריאה. ענן מתבהר מעל לנוף נפשי . מישהו ניקה את המראה מהאדים. מישהי, ניקתה את המראה מהאדים.
זה לא הספר הראשון במדף הספרים שלי בעל כוחות פלא שכאלה, למרות שהוא בהחלט מתעלה על רבים אחרים. הם מאוגדים כולם באותו מדף, אבל אני לא יודעת איך לכנות אותם- ספרות נשית?
אבל ספרות נשית מהי? האם כל ספר שנכתב על ידי אישה הוא ספרות נשית? האם רק בפמיניזם עסקינן? הדיון בסוגיה הזו עוסק לרוב בכותבות, בנכתב, באיכות הכתיבה. בשאלה האם יש ייחודיות באופי הכתיבה הנשי. בהנחה שרק אישה יכולה לתאר את חוויותיה של אישה לעומק, והתייחסות לכך שבעבר רק גברים כתבו, נקודה. כל שנכתב על הנשים היה מנקודת מבט של גבר.
אני מבקשת להתחקות אחרי החוויה של הקוראת.
זו שלקחה את הספר ביד, מה היא גילתה שם , ומה זה עשה לה.
"אגדות המוות ההפיך" , מאת סימונה מצליח חנוך, העמיק את ההבנה שלי לדפוס שמנהל את חיי וחייהן של נשים רבות, וחשף בפני את הרמות השונות בהן מתקיים הדפוס הזה: דפוס הירידה לצורך עלייה. זה לא מדויק לומר שהירידה היא לצורך עלייה- אנחנו מתכנסות לתוך עצמנו, לתוך הדיכאון, אל תוך ה'שאול' כדי להיות שם. לחוות, להתפלש, ללמוד. לא בשביל לצאת משם. אבל הפועל היוצא, הוא היציאה. הוא האפשרות להתרומם ולהשתפר על ידי ההכרה באפל הזה שבתוכנו, והשהות איתו. ומהרגע שבו הפנמתי באמת את האמת הפשוטה הזו, יכולתי לראות את זה קורה במקומות רבים כל כך- במחזור החודשי (הדכדוך של הווסת, האנרגיות של הביוץ) , במהלכה הטבעי של לידה (חוסר האונים של שלב המעבר לפני הכוחות האחרונים שמופיעים בלחיצות) , בגלגל השנה(הסתיו).
ההבנה הזו וההקשרים שעשיתי לה, נטמעו בזהות שלי. מעתה, כשאני קוראת לעצמי אישה, ומתארת את זהותי כאישה, נוסף לה הנדבך הזה: הנשי, עבורי, מכיל גם את המחזוריות הנפשית. תקופות ההתכנסות, מירוק הנפש, מעין מוות קטן- אשר במצבו האופטימלי, מוביל ליצירה מחודשת ולבניית נדבך חדש בזהות ובכוחות הנפשיים.
זו הייתה הדוגמא האישית שלי. הלכתי ושאלתי נשים, מהם הספרים שהן קראו, ובמה הם תרמו בעיצוב הזהות הנשית שלהן. לכל הנשים הייתה תשובה. גם לכאלה שבאות מתחומי ה"נשיות" וגם לאלו שלא. גם לאימהות וגם לאלו שהן לא .גם לפמיניסטיות וגם לכאלה שלא מגדירות את עצמן ככאלו. לכולן. לחלק היה קשה לבחור ספר אחד. כמוני, הנשיות שלהן נבנתה על ידי קריאה של ספרים על גבי ספרים, מתחומים שונים, ספרי עיון וספרות יפה. חשוב להעיר בנקודה הזו , שלמרות שהנטייה הראשונית היא להתייחס לספרים שעוסקים בנשיות, ספרי עיון וידע, גם לסיפורת יש מקום חשוב בפנתיאון הספרים המשפיעים של נשים. עיצוב דמויות נשיות בספרות משפיע עלינו, הקוראות. אנו קוראות מהרהורי ליבה של גיבורה, על הדרך שהיא עוברת כאישה, ולומדות על הנשיות שלנו.
בתוך התשובות שעלו נמצאו כמה תפקידים מרכזיים של הספרים שאנו קוראות . הראשון, ששייך אולי בעיקר להשפעה של הפרוזה , הוא הזדהות. בקריאה של ספר עם גיבורה נשית , אנחנו יכולות להזדהות באמת , למצוא את עצמנו בתוך הסיפור. 'מה שהיא- זו אני' אמרה אחת הנשים. להזדהות יש תפקיד מאוד חזק בחיים שלנו, זה מאפשר לנו להכיר את עצמנו, לחוש שייכות למשהו גדול מאתנו, להפיג תחושה קיומית של בדידות שקיימת לעיתים. כאשר הגיבורה של הסיפור מעוצבת בצורה מלאה, מדויקת, נבכי נפשה מתוארים, והכותבת מתייחסת גם להיבטים הנשיים שלה- הגוף למשל , או רגשות מסוימים, או היחס כלפי היותה אישה: אנו מרוויחות מזה הבנה לגבי הזהות שלנו כנשים.
תפקיד נוסף שזיהיתי הוא העברת ידע- למידה. אנו מכירות היום את המושג her-story בניגוד ל history, מושג שבא לומר לנו: ההיסטוריה כפי שלמדנו אותה בבית הספר היא היסטוריה שנכתבה על ידי גברים, ומתייחסת בעיקר לנקודת המבט הפטריארכלית ברמת המקרו, ולחוויה של הגבר ברמת המיקרו. וישנה היסטוריה אחרת- לנשים יש מורשת. הדעות לגביה חלוקות, אבל היא נמצאת שם, ונשים רבות שואבות ממנה כוח. המורשת הזו כוללת את סיפורה של האלה, ושל התקופות בהן כוחה היה מרכזי בחברה. אנחנו לומדות על איך נראו החיים כאשר הנשי לא נתפס כנחות. או לחילופין, אנחנו לומדות על נשים שיצרו שינוי והתמודדו בתקופות שבהן הן סבלו מדיכוי רב יותר מזה שאנו יכולות לדמיין היום.
נשים תיארו את זה כ'חיבור לחוכמה', 'התחברות לנשיות קדומה', 'מעיין של עושר, נשמה וחוכמה'. יש ממי ללמוד, וכאשר כותבים את הסיפורים האלו, יש גם ממה.
ההמשך הישיר מכאן הוא לתפקיד חשוב ומשמעותי של הספרות הנשית עבורנו- חשיפה של ידע מושתק. הידע לגבי תרבות האלה למשל, או חוכמת נשים קדומה שהייתה נפוצה בתרבויות שונות, הוא לא ידע חדש- הוא ידע מושתק. ההיסטוריה לא נותנת לו מקום גדול מדי. הקריאה בספר, נותנת לגיטימציה לתחומי חשיבה וידע שהפטריארכיה מגנה. 'נתן מילים למשהו שידעתי', אמרה אחת הנשים. אפשר לקחת לדוגמא את תחום האימהות: הדימוי האימהי הרווח בחברה, עוצב לא מעט בידי גברים והציפייה שלהם מנשים כאימהות. אפשר לראות את זה בבירור בפרסומות למשל- האם המבשלת, המעניקה, נותנת כל, המושלמת (וגם מטופחת, מאושרת תמיד, סבלנית…) . הרבה ספרים בתחום האימהות עוסקים ב'ניפוץ המיתוס'- הם חושפים את מגוון הרגשות שהאימהות מביאה, את הקשיים, הכאבים, האכזבה. כל מה שלעתים נתפס כלא לגיטימי. נתינת מקום לידע מושתק מאפשרת לנו לקבל יותר חלקים בעצמנו, לחוות את העומק שבנשיות והרב גוניות שבה.
אפשר עוד לדבר על הגוף. הביולוגיה היא הבסיס, מה שהופך אותנו לנשים. מסביבה- כל המשמעויות הנלוות לזה- המגדר. לספרות הנשית יש תפקיד בכתיבה והארה של מה שהוא נשי בלבד: התהליכים הגופניים שלנו, המחזוריות , הווסת, הריון, לידה, תופעות גיל המעבר. הנושא הזה מעט שנוי במחלוקת, כאשר יוצאים ספרים המאדירים את השוני הביולוגי בין גברים לנשים לעתים קיים פחד שזה יפגע בהישגים פמיניסטיים ובשוויון בין המינים. אך אין ספק שלהתייחסות לתהליכים הגופניים הייחודיים לנו יש תפקיד בהגברת הקבלה העצמית אצל נשים, ההיכרות שלהן עם גופן, ומאפשר ללמוד נקודת מבט שונה על הגוף הנשי (שוב גם כאן- שונה מנקודת המבט הפטריארכלית שמתייחסית יותר לפונקציונאליות של גוף האישה) .
נשים רבות מספרות על ספרים שהן לקחו לידן מבלי משים, והיה בהם יחס מיוחד לדבר הזה, נשיות, ולשאלה "מה זה אומר להיות אישה". דרך ספר הן שמו לב בפעם הראשונה לכך שהן נשים, ושלעובדה הזו יש משמעות מרחיקת לכת, השפעה במקומות רבים שהן לא העלו על דעתן. בנפשן פנימה, ובתקשורת שלהן עם העולם. אפשר לדבר על "התחברות לנשיות" , או אולי להשתמש במונח "העצמה נשית". מישהי אמרה שהיא הבינה 'מה אני מעצם היותי אישה'. אנחנו לומדות דרך הקריאה בספר מהי נשיות- ומאמצות את מה שנכון ומתאים לנו . לכל הפחות אנחנו זוכות לגלות איפה אנחנו עומדות ביחס לנשיות שלנו- מהי בעולם שבחוץ, מהי עבורנו, ומה אנו יכולות להרוויח מלהכיר יותר פנים של החוויה הנשית, כפי שהם מתוארים בספרות.
אני מזמינה אתכן לקבל השראה ורעיונות לספרים לקריאה במקורות הבאים:
www.rosepads.co.il – רשימת ספרים מומלצים, חלקם ניתנים לקנייה באתר (קישור ישיר)
איריס יוטבת אספה רשימה נהדרת של ספרים, שנמצאת באתר שלה
באתר "באופן טבעי" ישנו דף שמוקדש להמלצות ספרים על נשים חזקות, רשימה מיוחדת ולא שגרתית.