השנה הוכרזה באו"ם כשנת המגוון הביולוגי. מה הוא מגוון ביולוגי? המונח מגוון ביולוגי מתאר את שונות החיים הגדולה על פני האדמה. גם באו"ם מבינים עד כמה מגוון הוא חשוב. הוא יותר מחשוב- מגוון שווה יציבות. מגוון ביולוגי בפרט, הוא מפתח להישרדות.

אבל אפשר לדבר על מגוון לא רק מההיבט הביולוגי. אפשר לדבר על מגוון בכל תחומי החיים. אתן מכירות את הביטוי "לא לשים את כל הביצים בסל אחד" ? זהו ביטוי שמדבר על שמירה על המגוון, מגוון של פתרונות אחסון (סלים) במקרה זה. זה שומר על בטחון הביצים. כאשר בונים תיק השקעות, מדברים על "פיזור השקעות". גם זהו מגוון, שנועד לשמור עלינו מלהפסיד את כל כספנו. המלצות לתזונה נכונה תמיד כוללות אכילה מכל אבות המזון, ויתרה מכך אכילה של מזונות מגוונים בכל אחד מהתחומים. כי גם כאן, אכילה של מזונות בריאים ומגוונים תוביל לבריאות.
בפרמקלצ'ר, שהיא שיטת תכנון סביבתית חברתית ברת קיימא (הגדרה על רגל אחת ),המגוון והרבגוניות הם עקרונות מרכזיים. אנחנו מוציאים אותם לפועל בכל אחת מפעולותינו: כאשר אנחנו בוחרים אילו צמחים לשתול והיכן, כאשר אנחנו בוחנים את המקורות שלנו למים נשתדל לא להסתמך באופן מלא על מקור אחד, והכי אני אוהבת את "שולחן הפרנסה": האמונה כי פרנסתה של משפחה צריכה להגיע מארבעה מקורות שונים. שהרי אם אחד מתבטל, השולחן עדיין יוכל לעמוד על שלוש רגליים! גם זוהי דוגמא מובהקת של שמירה על מגוון ששומרת עלינו. ובוודאי על העניין בחיינו… אלו רק דוגמאות.
ונשים, מה לנו ולמגוון?
יש לנו מגוון של תכונות נשיות וגבריות, מנעד שלם שאנו נשענות עליו ושולפות אותו בהתאם לצורך.
יש לנו מגוון של בגדים בארון, שהשגנו מכאן ומשם, ואפשר להתאים למצב רוח ולאירוע.
יש לנו מגוון פנימי וחיצוני. לחלקנו יש מגוון של איפור או נעליים. לרובנו יש מגוון של דעות ואמונות.
אבל בנוגע להיגיינה נשית, המגוון של הפתרונות המוכרים לרוב הנשים הוא מצומצם מאוד. במקרה הטוב ניתן לבחור בין סוגים שונים של אותו הדבר- אולוויז, טמפקס, קוטקס.
אבל בעצם יש מגוון שלם של מוצרים להיגיינה הנשית, לתמיכה בנו ובגופינו בזמנים השונים של המחזור החודשי שלנו, שהוא חלק מהמהות שלנו, שמלווה אותנו חודש בחודשו. מוצרים שעונים על הצורך לשמור על הגוף מחומרים רעילים, לקדם את הבריאות שלנו, לשמור על הסביבה שלנו. וזהו מגוון- זאת לא אפשרות אחת העומדת בפנינו. לכל אפשרות יש היתרונות והחסרונות שלה: הם יכולים להיות כלכליים, בריאותיים, סביבתיים. חד פעמי מתכלה הוא עדיין חד פעמי, ותחבושות הבד האורגניות הן אינן פתרון לנשים המשתמשות בטמפונים. אבל העיקר להכיר, להכיר ולבחור.
ישנן תחבושות אקולוגיות: תחבושות רב פעמיות מבד, לימי הווסת ותחבושות יומיומיות לשאר ימי החודש. תחבושות הבד יכולות להיות אורגניות ויכולות להיות מבד כותנה רגיל, כל עוד הן עשויות מ 100% כותנה.
ישנן תחבושות חד פעמיות מכותנה אורגנית, שהן נקיות מחומרים רעילים כמו תחבושות הבד ומתכלות ברמת התכלות גבוהה.
ישנן טמפונים מתכלים מכותנה אורגנית. נראים ומתנהגים בדיוק כמו הטמפונים הרגילים, אך נטולי החומרים המסוכנים לבריאותנו.
ישנה הגביעונית, תחליף טמפון רב פעמי, האוסף את דם הווסת וניתן לרוקן אותו, לנקות במים ולהשיבו מחדש למקומו. בישראל יש סוג אחד של גביעונית. בעולם יש יותר מעשרה! והם שונים אחד מהשני בגודל, בחומר ממנו הם עשויים, בצבע ובצורה.
ישנם טמפונים רב פעמיים מבד, כותנה דחוסה התפורה בצורה של טמפון רגיל.
יש טמפון ספוג שהוא בעצם ספוג ים טבעי ורך שסופג את הדם וניתן לשטוף אותו לאחר השימוש.
והאמת היא שודאי יש עוד הרבה אפשרויות, המתאימות לנשים שונות, במצבים שונים, ופשוט הן עדיין לא הגיעו לכאן.
השורה התחתונה היא שהמגוון הקיים, וכדי שנוכל לבחור ממנו חשוב שנכיר אותו ונהיה מודעות לקיומו. המגוון קיים, ואנחנו יכולות לבחור: לבחור מה מתאים לנוחות שלנו, לבריאות שלנו, להרגלים שלנו. מה מתאים בשלב זה או אחר בווסת. ועדיין בכל בחירה שנבחר, לדעת שאנחנו שומרות על תנאים בסיסיים לעצמנו ולסביבה, ותמיד מאפשרות לעצמינו את הבחירה מתוך מודעות.