אם את סובלת מכאבי מחזור או מכאבים ביחסי מין, אם את מנסה להרות ואינך מצליחה ללא כל סיבה ידועה – יכול להיות שהרחם שלך הוא אחורי.
לאחת מחמש נשים יש רחם אחורי. בקליניקה שלי אני נתקלת פעמים רבות בידע המועט שיש לנשים לגבי הבעיות הנוצרות מרחם אחורי. חשוב לי שידעו שרבות מהבעיות האלו ניתנות לטיפול ולכן, במאמר זה אספר על הסימפטומים המאפיינים את הרחם האחורי, הטיפול בו והשפעותיו החשובות.

רחם קדמי, שהוא המצב השכיח יותר, עולה ומתעקל קדימה לכיוון הבטן. רחם אחורי לעומת זאת, מתעקל אחורה לכיוון הגב כשהוא נשען על המעי הגס.
לרחם האחורי יש מספר דרגות התלויות ברמת העיקול שלו, כלפי הגב. ככל שהרחם מעוקל יותר כלפי הגב כך הוא אחורי יותר. כשהרופאים אומרים שהרחם "מאוד אחורי" הכוונה היא בד"כ שהוא ממוקם ממש מעל המעי.
כיצד הופך הרחם לאחורי?
בניגוד לגישה המקובלת, הטוענת כי ברוב המקרים הרחם האחורי הוא מצב מולד, טוענת שיטת ATMAT כי פעמים רבות מקור הרחם האחורי הוא בנפילה חזקה, או בנפילות חוזרות על הגב התחתון, לעתים אף בילדות המוקדמת. כיוון שהרחם מחובר בשתי רצועות חזקות אל עצמות עמוד השדרה התחתונות (סאקרום), הפגיעה בעצם מושכת את הרצועות המחוברות אליה ויוצרת הדבקויות שעם הזמן מביאות את הרחם למצב אחורי. במקרים רבים כאשר הרחם הוא אחורי, ניתן לחוש במישוש את מקום הפגיעה בעצם.
גורמים נוספים שיכולים להביא את הרחם למצב אחורי הם ניתוחים, אנדומטריוזיס ודלקות חוזרות באזור האגן, שיכולים לגרום להדבקויות באזור וליצור את התופעה.
איך אפשר לדעת אם הרחם שלך הוא אחורי?
לרוב, בבדיקה גניקולוגית פשוטה, יוכל רופא הנשים לקבוע אם הרחם הוא קדמי או אחורי. במקרים רבים נשים שיש להן רחם אחורי שמעו על כך מרופא הנשים שלהן. יחד עם זאת, אם את סובלת משניים או יותר מהסימפטומים הבאים, שווה לבדוק אם הרחם שלך הוא אחורי.
□ כאבי מחזור
□ כאבים בעת יחסי מין
□ נטיה מוגברת לצניחת רחם
□ קושי להשתמש בטמפון או בגביעונית (מונקאפ ודומיהן)
□ עצירות לפני הווסת המשתחררת עם תחילת הדימום
□ התפרצות של טחורים לפני הווסת
□ כאבי גב תחתון המחמירים לפני הווסת
□ קשיי פוריות
כיצד משפיע הרחם האחורי על הפוריות?
באופן כללי, רחם אחורי יכול לקלוט ולהחזיק הריון כמו רחם קדמי. בעיית פוריות הקשורה ברחם אחורי יכולה להווצר משני גורמים:
– לזרע קשה יותר להגיע לרחם. חשוב לדעת, שכאשר מקיימים יחסי מין יש תנוחות המקלות על הזרע להגיע לרחם כאשר הרחם הוא אחורי.
– ההדבקויות באגן, שגרמו לרחם להפוך לאחורי, מגבילות את התנועה של הרחם והחצוצרות, והגבלת התנועה הזו היא שגורמת לבעיית הפוריות.
האם ניתן לטפל במצב זה?
מנסיוני, הסימפטומים של רחם אחורי אינם גזירה משמים וניתן לטפל בהם בהצלחה. זאת מכיוון שלפי התפיסה של שיטת ATMAT, ברוב המקרים הסיבה לסימפטומים אינה הרחם האחורי עצמו, אלא ההדבקויות וחוסר התנועתיות שגרמו למצב מלכתחילה.
באמצעות עיסוי האיזור ניתן להגביר את זרימת הדם ולגרום להפחתת ההדבקויות . להגברת התנועתיות של הרחם והחצוצרות יש השפעות מרחיקות לכת, למשל שיפור הפוריות והפחתת כאבי הגב.
האם אפשר להפוך רחם אחורי לקדמי?
בעבר היו עושים ניתוחים להפיכת הרחם לקידמי. הניתוחים אמנם הצליחו להפוך את הרחם אך ברוב המקרים לא השפיעו על הסמפטומים ולכן הפסיקו אותם. לכן, גם אני מאמינה שלא צריך לתקן רחם אחורי אלא לטפל במצב שגרם להווצרותו ועל ידי כך לשפר את הבעיות שנגרמו.
בחלק מהמקרים, במהלך הריון משקל הרחם הגדל ימשוך את הרחם בחזרה למצב קדמי. במצב כזה תחוש האישה בסביבות השבוע ה-20 להריון כאבים חזקים בגב התחתון שעלולים אף להשבית אותה לחלוטין למשך מספר ימים.
נשים רבות בעלות רחם אחורי לא יסבלו מכך כלל ואף לא ידעו על כך. רחם אחורי הוא לא בהכרח בעיה. אך אם את חוששת שהסימפטומים מהם את סובלת קשורים לרחם אחורי חשוב לדעת שזו בעיה שניתן לטפל בה.
גלית בראלי
מטפלת בשיטת ATMAT – עיסוי לחיזוק הרחם
♥ הגברת פוריות ♥ ליווי הריון ♥ טיפול בכאבי מחזור
♥ הגברת פוריות ♥ ליווי הריון ♥ טיפול בכאבי מחזור
טלפון: 050-7677583