המחזור החודשי ידוע מאז ומעולם כבעל השפעה נרחבת עלינו הנשים ברמה הפיזית, הרגשית, המנטלית והנפשית. אם נתקלת בעבר במשפט – זה הכל הורמונים, תני לי לבשר לך שיש בכך הרבה מן האמת. ישנם הורמונים רבים ששולטים על התנהגותנו ומצבנו, ושני הורמוני המין העיקריים שמתפעלים את המחזור החודשי הם הורמוני האסטרוגן והפרוגסטרון. אמנם ישנם עוד כמה הורמונים נוספים שמגיעים לתפקיד אורח וחשוב ביותר, אך נתמקד לעת עתה בשחקנים הראשיים שלנו.
אך קודם, מעט הגדרות –
היום הראשון של המחזור החודשי מוגדר כיום בו מתחיל הדימום. בשלב זה אין פעילות הורמונאלית והגוף והרחם עסוקים בקילוף השכבות שנוצרו בתוכו במחזור הקודם. לאחר כמה ימים, אך לפעמים גם שבוע או יותר, הורמון האסטרוגן מתחיל לעלות ברמתו בהוראה מהמח, עד ליום ה-14 בממוצע, אז הוא יורד ומפנה מקום לביוץ להתרחש, כלומר לביצית להשתחרר מהשחלה ולהמתין לזרע שיבוא להפרותה. בין אם זרע שכזה היה לא היה בנמצא, לאחר הביוץ הורמון הפרוגסטרון עולה (גם האסטרוגן עולה שוב אבל השפעתו פחותה) ונשאר שולט עד היום ה-24 בערך, אז הוא יורד והגוף נמצא בשקט הורמונלי וממתין לדימום הוסתי שיופיע.
הדינמיקה הזו של עליית האסטרוגן בשבועיים הראשונים של החודש ועליית הפרוגסטרון בשבועיים הבאים של החודש, גורמת לתפקוד פיזי, מנטלי ונפשי שונה לאורך החודש, ומשפיעה אף על החושים והתפקוד הסנסורי שלנו, ועל כך נחקר רבות בספרות המדעית.
הביוץ משפיע לטובה על חוש השמיעה, הריח, והראייה שלנו. בימים שלפני הוסת אנחנו שומעות, מריחות ורואות פחות טוב, אך משמעותי מכך, אנחנו רגישות יותר למגע ולכאב וכמו כן לצריכת מאכלים עתירי פחממות, סוכרים ושומנים בימים אלו.
חוש השמיעה: בזמן הביוץ -> השמיעה טובה יותר.
מספר מחקרים הראו שלאסטרוגן השפעה חיובית על תהליך השמיעה. גם באופן כללי לנשים ישנה שמיעה טובה יותר מגברים, חדשות טובות לנו הנשים, אך גם לגברים שכעת יכולים לטעון שהם באמת לא שומעים אותנו.
לקראת הביוץ, סף השמיעה שלנו נמוך יותר, כלומר אנחנו רגישות ומסוגלות לשמוע צלילים בתדרים חלשים יותר. לעומת זאת, בזמן הוסת – כשהאסטרוגן בשפל בגוף – סף השמיעה שלנו גרוע יותר.
חוש הריח: בזמן הביוץ -> חוש הריח מחודד יותר.
גם חדות ההרחה שלנו בשיאה בזמן הביוץ, וישנן נשים שמדווחות על התחדדות חוש הריח בזמנים אלו ומסוגלות להסיק מכך על זמנן בחודש. סף הריח שלנו נמוך, כלומר רגיש ומתחדד יותר, בזמן הביוץ, אך מטשטש בזמן הוסת. מחקר מעניין נוסף שנעשה ב-1983 מצא שנשים בגיל הפוריות היו רגישות יותר לריח מוסק בהשוואה לנשים בגיל המעבר או לאחר מכן.
חוש הראייה: בזמן הביוץ -> הראייה מתחדדת.
גם כאן, הפתעה, חוש הראייה מתחדד בזמן הביוץ. במחקר שנעשה ב-1978 ובדק 21 נשים, נמצא שהרגישות הראייתית שלהן היתה גבוהה יותר בזמן הביוץ, אך בזמנים אחרים בחודש הייתה זהה לנשים שנוטלות גלולות הריון, בעלות כמות הורמונים קבועה ולא משתנה במהלך החודש (לכן נשים הנוטלות גלולות לא מבייצות).
לעומת זאת, מחקר קטן שנעשה ב-5 נשים בשנת 1980 מצא קשר בין רגישות ראייה גבוהה לבין עליית חום הגוף. בניגוד לדעה הרווחת, חום הגוף עולה רק לאחר הביוץ, כלומר המחקר מצא רגישות ראייתית רק לאחר הביוץ ולכן יש כאן סתירה בין שני מחקרים אלו.
חוש המישוש והתחושה: בימים שלפני הוסת -> ירידה בסף הכאב (כלומר, יותר כואב לנו).
במחקרים שנעשו כדי לבדוק סוגיה זו לא התקבלה תוצאה חד משמעית. זה לא מפתיע, כי את חוש המישוש והחישה קשה יותר למדוד מכיוון הוא אובייקטיבי פחות היות ולכל אישה תגובה שונה למגע עור ולכאב. למען ההגדרה הבסיסית, נגדיר כי אישה בעלת סף כאב גבוה, משמעותו שצריך להפעיל כמות רבה יחסית של כאב כדי שהיא תחל לחוש אותו. באותו האופן, מול אישה בעלת סף רגישות עורית גבוהה נצטרך להפעיל מגע חזק יותר כדי שתרגיש זאת.
כדי לפתור את הבעייתיות שבאובייקטיביות המדידה, בוצע מחקר שבדק את רפלקס חוט השדרה (קשת הרפלקס) כערך סף מדיד לבדיקת הרגישות התחושתית אצל 14 נשים פוריות נורמליות. המחקר מצא שסף הפעלת הרפלקס וכמו כן סף הכאב הפסיכו-פיזיקלי היו נמוכים יותר באופן משמעותי בימים שלאחר הביוץ ולפני הדימום, בהשוואה לימים שלפני הביוץ. במילים פשוטות, אנחנו יותר רגישות בימים שלפני הדימום וסף הכאב נמוך יותר בימים אלו.
לכן, ניתן אולי להסיק בזהירות שנשים המדווחות על כאבים בימים שלפני הוסת, לא רק מרגישות עליה בכאב, אלא מרגישות ירידה בסף הכאב שלהן ובעצם ביכולת שלהן לסבול כאב. כמו כן, המחקר מצא כי הרגישות לכאב הייתה בהתאמה למצב המנטלי הרגשי שעליו דווחו הנבדקות.
הרבה פחות מחקרים נעשו לבדיקת הרגישות העורית של נשים חוץ מאשר התגובה לכאב. ב-1974 בדקו את הרגישות העורית ומצאו גם כן שבחלק השני של המחזור, בשלב שלאחר הביוץ ועד הוסת הרגישות גדלה בהשוואה לשלב הביוץ ולפניו. מעניין לציין, כי מחקר נוסף שבדק את סף רגישות העור של הבטן והגב התחתון אמנם לא מצא שינויים לאורך המחזור, אך כן הראה שנשים רגישות יותר מגברים למגע עורי באופן כללי.
ולסיום, מחקר שבדק את סף הרגישות לפי תגובה לויברציות, הראה שינויים גדולים לאורך המחזור. מרגע קבלת הוסת, הסף עלה עד לשלב הביוץ ומשם ירד שוב. כלומר, שוב, גם כאן הוכח כי בזמן הביוץ אנחנו הכי פחות רגישות למגע.
כלומר, לא רק שאנחנו סובלות מכאבים במהלך המחזור החודשי, בימים אלו מלכתחילה אנו רגישות יותר לתחושת כאב, דבר המגביר את עוצמתו.
חוש הטעם והתיאבון. בימים שלפני הווסת -> עליה בתיאבון.
במקרה זה, אף אחת לא תופתע לשמע העובדה כי מחקרים רבים הוכיחו עלייה ברורה בצריכת האנרגיה – בעיקר של פחמימות ושומנים – בימים שלפני הוסת. לעומת זאת בימים שלפני הביוץ הצריכה היא המינימאלית ביותר. נמצאה עלייה של 61% בצריכת אנרגיה בימים שלפני הוסת, עם עדיפות ברורה למזונות עתירי שומנים, סוכרים ומזונות בעלי תכונות "הדוניסטיות", כפי שמוגדר במחקר. אבל, לא נמצאה תלות בין צריכת המאכלים האלו ומצב הרוח. כמו כן, חוץ מהצריכה המוגברת של מזון, נצפתה גם עלייה בזלילה.
ומה לגבי חוש הטעם? במחקר שנעשה ב-1998 על 8 נשים פוריות, נצפה כי יש התאמה בין עלייה ברמות האסטרוגן לבין רגישות לטעם מתוק, ובין רמות הפרוגסטרון לרגישות לטעם מר. נשמע מוזר וקשה להזדהות עם הרגישות לטעם מר, אבל אמרו – אמרו. לגברים לעומת זאת לא היה שינוי ברגישות לטעמים מסוימים.
לסיכום,
ניתן לראות שכל החושים מושפעים מהדינאמיקה המשתנה של ההורמונים שבגופנו.
אם אנו יודעות כי המערכת החושית שלנו מתפקדת שונה לאורך ימי החודש, ניתן לנצל זאת לטובתנו ולתכנן פעילויות הדורשות שימוש בחושים הרלוונטים בימי השיא שלהם.
כל זאת לפני שהתחלנו לדבר על השינויים שבמצבי הרוח, שודאי משפיעים ומושפעים מ-5 החושים שלנו. בכל זאת, הם אלו שגורמים ומעצבים את תפיסת עולמנו.
ביבליוגרפיה:
1. Farage MA, Osborn TW (2008) Cognitive, sensory, and emotional changes associated with the menstrual cycle: a review. Arch77 Gynecol Obstet 278, pp. 299-307
2. Shye, D, Jaffe, B (1991) Prevalence and correlates of perimenstrual symptomes: a study of Israeli teanage grils. Journal of Adolescent Health 12, pp. 217-224.
על הכותבת:
דפנה מבור, .B.Sc, הילרית ומטפלת הוליסטית בשיטת אייפק, מנחת סדנאות העצמה לנערות "נתיב האדמה".
dafnamavor@gmail.com | http://dafnamavor.com/ | 054-4728528