רצפת האגן – מבוא/
מאת סיון נבות– מומחית בפיזיותרפיה של רצפת האגן
מהי רצפת האגן?
המונח רצפת האגן מתייחס לאזור הנמצא בתחתיתו של האגן, עליו אנו יושבים, דרכו כולנו עוברים ביום היוולדנו, ודרכו גם יעברו הצרכים שלנו במשך כל חיינו.
מה תפקידה בחיינו?
על רצפת האגן מונחים כל איברי האגן והבטן שלנו. היא מאפשרת לנו "להתאפק" ולשלוט על הצרכים שלנו, מהווה חלק ממערך שרירי היציבה שלנו ולכן שומרת ביחד עם שרירי הבטן והגב על עמוד השדרה (מכאן הקשר לכאבי גב). כמו כן, לרצפת האגן קשר ישיר לתפקודנו המיני (זקפה ואורגזמה) ולתהליך הלידה.
ממה עשויה רצפת האגן?
רצפת האגן היא ערסלית בצורתה (למרות השם "רצפה"), ומכילה רקמות רכות בלבד – שרירים, רקמות חיבור וכמובן, תשתית של כלי דם ועצבים המזינים את כל האזור. רוב השרירים ברצפת האגן הם רצוניים, כלומר: אנחנו יכולים לשלוט בכיווצם ובהרפייתם; אנחנו יכולים לחזקם (כפי שאנחנו מחזקים כל שריר אחר בחדר הכושר).
בין השרירים נמצאים שרירים שתפקידם "לסגור" (כמו למשל לסגור על הפתחים שלא יצאו צרכים) ויש כאלו שתפקידם "להרים ולפתוח" (כמו למשל בשעת התרוקנות).
מה חשיבותם של שרירים אלה?
בהיותם בסיס תומך לאיברי האגן, חוזק שרירים אלה ישפיע על המיקום התקין של אברי האגן: שלפוחית השתן, הרחם, המעיים והחלחולת (רקטום). מבחינת חיי היומיום, חולשה של שרירים אלה תגרוםלרמות שונות של אי שליטה על שתן, צואה או גזים, תגרום לטחורים, ולצניחות של אותם איברים.
ליקוי אחר של רצפת האגן יכול להתבטא בכיווץ יתר בחלק משריריה (לעיתים כפיצוי על חולשה של חלק אחר), תופעה שתתבטא בקשיים בהתרוקנות (שתן או צואה) או בכאבים בזמן קיום יחסי מין.
איך לזהות ולתרגל
כאשר שרירי רצפת האגן מתכווצים, התחושה דומה ל"סגירה" של הפתחים (פתח צינור השתן, פתח הנרתיק ופי הטבעת), וכן תחושה של "הרמה" של הפתחים ביחס למשטח שעליו אנו יושבים
שרירי רצפת האגן אינם חשופים לעין, אך יש מספר דרכים לזהות את פעולתם:
1. התבוננות במראה קטנה כדי לראות את "התכנסות" הפרינאום (האזור הנמצא בין פתח הנרתיק לפתח פי הטבעת) בשעת כיווץ שרירי רצפת האגן.
2. "מבחן עצירת השתן" (אני מדגישה כי זהו רק מבחן, כך שאין להשתמש בדרך זו כדרך לתרגול קבוע של שרירי רצפת האגן, משום שכיווץ תוך כדי השתנה כתרגול שיגרתי יכול להזיק לשלפוחית השתן): בשעת השתנה, מנסים לעצור את מתן השתן בשיא הזרימה ל- 3-2 שניות. אחר כך מסיימים את ההשתנה, אבל זוכרים את הפעולה.
את רצפת האגן עלינו "לתחזק" על בסיס קבוע:
התרגול: מבצעים את אותו כיווץ שביצענו ב"מבחן עצירת השתן", אך הפעם "על יבש", כלומר: לא תוך כדי השתנה. מתרגלים כיווץ במשך 10-5 שניות ומרפים לזמן כפול. תוך כדי ביצוע הכיווץ, מבצעים נשיפה (הוצאת אוויר) וגם התארכות של הגו (מתמתחים כאילו כדי להיות יותר ארוכים ממה שאנחנו). יש לחזור על התרגיל בין 6 ל-15 פעמים בכל סט, כשהמידה המומלצת היא 3-2 סטים ביום, 5-3 פעמים בשבוע.
דרך נוספת לתרגול, בנוסף על השיטה הראשונה (ולא כתחליף לה), היא "כיווץ בצרורות :רצפים של כיווץ-הרפיה-כיווץ-הרפיה-כיווץ-הרפיה, בצורה מהירה (כל כיווץ באורך שנייה). תרגול זה נועד לאמן את השריר לתגובה מהירה (כמו לפני שיעול או עיטוש), כי בנוסף על חוזק כללי של השריר, נרצה שהוא יהיה גם מיומן מספיק בהתגייסות מהירה "להגנתנו".
איך הופכת פעולה יומיומית פשוטה לתרגיל לכל הגוף?
כאשר מרגישים בטוחים באופן ביצוע תרגול שרירי רצפת האגן, אפשר לצרף גם את שריר הבטן הרוחבי (פעולתו דומה ל"שאיבה" של הבטן "פנימה" – כלפי הגב, כמו כשמנסים לסגור כפתור של מכנס שקטן עלינו במידה). מאוחר יותר, מקשים את התרגיל על ידי ספירה בקול תוך כדי שמירה על הכיווץ. בשלב מתקדם עוד יותר ניתן להוסיף תנועות של הגפיים (הרמת יד או רגל). למעשה, כאשר שולטים ברמת תרגול זו, משיגים את המיומנות החשובה ביותר: שילוב כיווצם של כל השרירים המייצבים. כך אנו שומרים על רצפת האגן ועל איברי האגן מפני נזק ועל הגב מצרות ומכאבים. כך הופכת כל פעולה פשוטה של יום-יום לתרגיל התעמלות המערב את כל הגוף – ובמילים פשוטות: כדי להרים תינוק, לאצריך רק שרירי ידיים, אלא רצפת אגן, בטן, נשיפה ושרירי ידיים.
דליפת שתן
אי נקיטת שתן משמעה איבוד בלתי נשלט של שתן. אי נקיטת שתן הינה בעיה רפואית מוכרת ונפוצה, אשר פוגעת בממוצע באחת מכל שתי נשים בגיל המבוגר. הבעיה עלולה להתפתח בכל גיל, אך לרוב, הסיבות להתפתחותה שונות בקבוצות גיל שונות.
למרות שכיחות התופעה, נשים רבות, הסובלות מהבעיה נמנעות מלפנות לטיפול מחמת בושה, חוסר אונים, או מבוכה, ולעיתים מסיבה של חוסר ידע, מתוך מחשבה שדליפת שתן היא משהו שמופיע "עם הגיל".
חשוב לזכור כי כל דליפה מתחילה באופן מזערי ומחמירה בהדרגה, עד מצב בו נפגעת איכות החיים של הסובלים ממנה, ונוספים לבעיה גם קשיים נפשיים-רגשיים-חברתיים, דוגמת הסתגרות בבית, התרחקות מפעילות חברתית, פגיעה בעבודה, קשיים בזוגיות ובתפקוד המיני. לכן לא כדאי להתעלם מן הבעיה, אלא לפנות בהקדם לטיפול ולמנוע החמרה נוספת.
מדוע מתרחשת דליפת שתן?
באופן הפיזיולוגי הנורמלי, השתן הנוצר בכליות נאסף אל שלפוחית השתן. שלפוחית השתן, העשויה שריר בלתי רצוני, משמשת כאיבר אגירה – כלומר: אוגרת בתוכה את השתן עד שימצא המקום והזמן המתאים להתרוקנות. במצב נורמלי, שלפוחית תקינה אמורה לאפשר לנו בממוצע ארבע שעות של "שקט" מללכת לשירותים, כך שבסך הכל נתרוקן כ-7-8 פעמים ביממה כשמתוכן לכל היותר פעם אחת בלילה.
איך מתאפשרת למעשה ההתאפקות?
שרירי רצפת האגן, הנמצאים בתחתית האגן וסוגרים על פתח צינור השתן, הם שרירים רצוניים = כלומר אנחנו יכולים לבחור אם לכווצם או להרפותם. שרירי רצפת האגן קשורים דרך מערכת העצבים לשריר שלפוחית השתן כך שלמעשה דרך כיווץ או הרפיה של שרירי רצפת האגן ביכולתנו לשלוט על פעולת השלפוחית. בזמן אגירת השתן או התאפקות, שריר שלפוחית השתן רפוי ושרירי רצפת האגן מכווצים וסוגרים על פתח צינור השתן, כאשר מתקבלת ההחלטה להשתין מתכווץ שריר שלפוחית השתן ושרירי רצפת האגן מרפים ומאפשרים לשתן לצאת.
היות ותהליך אגירת שתן ושחרור שתן הוא תהליך מורכב, היכולת לשלוט בהשתנה עלולה להשתבש בכל אחד מן השלבים, בשל סיבות רבות. התוצאה בעקבות שיבושים אלו תהיה דליפת שתן.
הסוגים השכיחים ביותר של דליפות השתן
דליפת שתן במאמץ
דליפת שתן המתרחשת בעקבות פעולות הגורמות עליה בלחץ התוך בטני. דוגמא לפעולה שכזו יכולה להיות: עיטוש, שיעול, צחוק, ריקוד, ריצה, הליכה, הרמת קול ועוד כיוב'.
הדליפה מתרחשת משום ששרירי רצפת האגן שאמורים לסגור על פתח צינור השתן אינם חזקים דיים כדי לשמור את פתח צינור השתן סגור כנגד הלחץ שנוצר על השלפוחית בעקבות הפעולות הנ"ל.
דליפת שתן עקב שלפוחית רגיזה
במצב של שלפוחית רגיזה, שריר שלפוחית השתן מתכווץ באופן בלתי רצוני, גם כשהשלפוחית מתמלאת בכמויות קטנות יחסית של שתן. במצב כזה התלונות השכיחות תהיינה דחיפות* ו/או תכיפות** וכן הטלות שתן מרובות בלילה (נוקטוריה).
*דחיפות – צורך פתאומי עז להטיל שתן (עם או בלי דליפת שתן)
**תכיפות – הטלת שתן בתדירות גבוהה במשך היום (מעל 8 פעמים ביממה)
דליפת שתן מעורבת
על רקע משולב של שתי הסיבות הנ"ל.
הטיפול בבעיות הקשורות לרצפת האגן מתבצעות על ידי פיזיותרפיסטית של רצפת האגן. ניתן לבקש הפנייה מרופא הנשים או מרופא המשפחה, או ללכת לפיזיותרפיסטית באופן פרטי.
סיון נבות- מומחית פיזיותרפיה של רצפת האגן
http://www.physiotherapy.co.il/
052-6623666