איך ללמוד מודעות לפוריות?

איך ללמוד את שיטת המודעות לפוריות? לימור בריף

חלק מהעבודה שלי זה להסתובב בעולם הווירטואלי ולהפיץ ידע. פורומים, קבוצות פייסבוק, וגם לפעמים, כשאני ממש ברת מזל… במפגשים ממשיים. נשים ששומעות שיטת המודעות לפוריות, לא תמיד מבינות מהי עד הסוף כששומעות עליה בפעם הראשונה. אז עולה השאלה- איך להעמיק את הידע? איך כדאי ללמוד פוריות טבעית? במאמר הזה המטרה שלי היא לעשות קצת סדר, אובייקטיבי ככל שאוכל, ולענות על השאלות: איך ללמוד מודעות לפוריות? איך להחליט בין הספר ובין קורס עם מדריכה? כיצד לבחור מדריכה?

מה זה בכלל?

(ויש לזה הרבה שמות: שיטת המודעות לפוריות, מודעות לפריון, שיטת הפוריות הטבעית, אבל לא שיטת הימים הבטוחים)

ספר מודעות לפוריותנתחיל בהסבר קצר: שיטת המודעות לפוריות מלמדת אותך לעקוב אחר סימני הפוריות שלך, ולזהות באילו ימים בחודש את פורייה ויכולה להיכנס להריון, ובאילו ימים אינך פורייה ואת יכולה לקיים יחסי מין בלי חשש הריון. היא אינה מגנה ממחלות מין. סימני הפוריות שתעקבי אחריהם הם חום השחר (חום גופך כשאת קמה בבוקר), זיהוי נוזלי צוואר הרחם (הפרשות) ומיקום צוואר הרחם (שנחשב אצל חלק מהגישות לאופציונלי). כדי למנוע הריון, את נמנעת מקיום יחסי מין בימים שאת פורייה (או עשויה להיות פורייה, כי לוקחים טווחי ביטחון), או משתמשת באמצעי מניעה אחרים בימים הללו (דיאפרגמה, קונדום, וכו'). כדי להיכנס להריון, את יכולה לתזמן את יחסי המין לימים האלו.
התהליך מורכב משלושה חלקים: ראשית את לומדת איך מערכת הרבייה שלך עובדת, את מאפייניו של מחזור שלם מווסת אחת דרך ביוץ ועד לווסת הבאה ומה קורה לגוף בכל שלב. שנית, את אוספת נתונים על הגוף שלך: את מודדת חום, מנהלת מעקב אחרי ההפרשות, רושמת את הכול בתוך טבלה או אפליקציה. בחלק השלישי את משתמשת בכללים של השיטה כדי לפרש את המידע האישי שלך, ולקבוע מתי הוא "חלון הפוריות" שלך.

אילו אפשרויות עומדות בפנייך כדי ללמוד את זה?

הספר "שיטת המודעות לפוריות" מאת טוני וושלר תורגם ויצא בהוצאת "העולם" (כן, אלה שמוציאים את ספרי לונלי פלנט הוציאו גם ספר הדרכה לגוף שלנו), ובעיני הוא ספר מעולה. (אפשר לרכוש אותו כאן ) הוא עושה את שני החלקים הראשונים בתהליך הלימוד: מסביר את השיטה, נותן לך את ההנחיות לאיסוף הנתונים, ומלמד אותך את הכללים לפירוש המידע האישי שלך. אבל הוא לא עושה את הפרשנות בשבילך. אני מאוד אוהבת אותו בגלל שהוא כתוב בשפה ברורה, והוא מכוון למידה- כאשר מוזכר בעמוד 130 מושג שנלמד בעמוד 52, תופיע לך בהערת סוגריים הנחייה שאם את לא זוכרת מהו "כלל היום היבש"  לכי לעמוד כך וכך כדי להיזכר. הוא מקיף גם תחומים קשורים כמו פוריות הגבר, בעיות פוריות, מסביר על מקרים יוצאי דופן, ונותן הרבה יותר מרק ללמוד את השיטה: הוא נותן לך כלים להיות אחראית על הבריאות הנשית שלך, לזהות בעיות, ולהבין לעומק מה קורה לך בגוף. אני נוהגת להמליץ עליו גם למי שלא מתעניינת בשיטה עצמה.
למידה באמצעות הספר מתאימה לנשים שהן אוטודידקטיות, מסוגלות לקריאה מרובה ומעמיקה, בעלות מחזורים "פשוטים" יחסית (כשאני אומרת פשוטים אני מתכוונת סדירים בדרך כלל, ללא בעיות מיוחדות כמו למשל שחלות פוליציסטיות, דימומי אמצע, וכו').

למי למידה באמצעות הספר לא מתאימה? לנשים שלא מתאים להן לשבת ולקרוא חומר ולזכור אותו (מדובר בספר עם מעל 300 עמודים), לנשים שזקוקות לאישור ולתמיכה שהמידע שהן אספו הוא נכון, ולמי שזקוקה לביטחון של אשת מקצוע. זה לגיטימי. לחלק מהמדריכות המלמדות את השיטה בארץ יש ניסיון של עשרות שנים, הן פגשו מאות נשים, ניתחו אלפי טבלאות נתונים- הן יודעות מה הן עושות. זה נותן ביטחון שהגיוני להזדקק לו בנושא רגיש כל כך.

נעבור ללמידה בעזרת מדריכה. בארץ ניתן למצוא קורסים שונים ללמידה קבוצתית עם מדריכות של השיטה. חלק מהמדריכות הן מדריכות ותיקות שרכשו את הידע שלהן בחו"ל או בלמידת עמיתים עם מי שלמדה בחו"ל, וחלקן מורות שהוכשרו בארץ על ידי אחת המורות הוותיקות. אורכם של הקורסים הוא לרוב 2-3 מפגשים שפרוסים על פני מספר חודשים (מה שמאפשר למשתתפות לעקוב אחר המחזור שלהן בין מפגש למפגש ולהביא נתונים) ומחירם (למיטב ידיעתי) נע בין 600 ל- 900 ₪. בקורס לומדים על השיטה וקצת יותר מכך, לרוב יובאו גם תכנים הקשורים לאמצעי מניעה אחרים, לווסת ואלטרנטיבות של היגיינה נשית, ועוד- בהתאם להכשרה של המנחה ולעיסוקיה האחרים (רוב המנחות עוסקות גם בדברים אחרים החל מטנטרה ועד רפואה סינית, לדוגמא). המדריכות לרוב מציעות ליווי אישי גם מעבר לקורס וגם שנים אחריו, במקרה שמתעוררת שאלה (הגוף שלנו והמחזוריות שלנו משתנים לאורך השנים, ולעיתים נצטרך הדרכה שונה סביב הנקה, גיל המעבר, או מסיבות אחרות). גם הלמידה הקבוצתית היא אחד מהיתרונות של הקורס- הפגישה עם נשים כמוך שחוקרות את בריאותן, עם שאלות שעולות, וסוגיות שונות, מעשירה את חווית הלמידה ומעמיקה את ההבנה שלך.

כיצד לבחור מדריכה?
חלק מן הקורסים שנפתחים נפתחים על ידי המדריכות בהתאם למיקומים הגאוגרפיים שלהן. אם תארגני בעצמך קבוצה של נשים ומקום מפגש חלק מהמדריכות יבואו עד אלייך כדי להעביר את הקורס. אם החלטת ללמוד בקורס תרגישי חופשי לשאול את המדריכה שאת רוצה ללמוד אצלה כמה שנים היא עוסקת בזה והיכן היא למדה. אני יכולה לספר שחקרתי את הלימודים המוצעים בחו"ל ללמידת הנחיית השיטה והם מעמיקים ומקיפים, נמשכים כשנתיים, עם כמות שעות בסדר גודל שתואם תואר שני. זה לא אומר שמדריכה של השיטה שלמדה בעבר בדרך אחרת היא לא טובה, הניסיון בתחום הזה חשוב מאוד! (לחלקן גם יש תואר בבריאות הציבור). זו לקיחת אחריות מאוד גדולה להנחות נשים בדרכן למודעות לפוריות, כי טעויות יכולות להסתיים בהריונות לא רצויים. האחריות, בסופו של דבר, היא תמיד של האישה הלומדת. ואחרון חביב, בבחירת מדריכה חשוב הרושם האישי והחיבור. במיוחד לנשים שלא רגילות לחשיפה של תחום אינטימי זה בחייהן, בחרי מישהי שנוח לך אתה, שאת חושבת שתהיי חופשיה לשאול אותה שאלות, אפילו הרבה שאלות.

קורס אינטרנטי / פגישה אישית – לחלק מהמדריכות הישראליות יש קורסים אונליין ללמידת השיטה, שמאפשרים לך ללמוד לבד אך להיות זכאית לתמיכה של המדריכה. אפשרות נוספות לנשים שקראו את הספר אך לא חשות ביטחון להסתמך על השיטה, היא לבקש לקבוע פגישה אישית עם אחת המדריכות, רק בשביל הביטחון בפיענוח הטבלאות. לפגישה כזאת כדאי לבוא רק אם באמת הבנת את השיטה ואת זקוקה לעזרה בפיענוח, כי לא תוכלי ללמוד הכול מההתחלה בשעה אחת ואז הפגישה לא תהיה אפקטיבית.

וכמה מילות סיכום. אם הגעת לקרוא את המאמר הזה, אני מזמינה אותך מכל הלב להשקיע וללמוד את השיטה. זו מתנה נפלאה, גם למי שלא מסתמכת עליה בסופו של דבר למניעת הריון. הידע הזה הוא כוח, לעולם לא תעמדי מול רופא נשים ותרגישי שהוא יודע עליך יותר מכן. ודבר נוסף: בכוונה מלאה לא הוספתי למילים הללו את רשימת המדריכות, או המלצות, או אתרים, ובכלל שמות. הקהילה של הנשים שעוסקות בתחום היא קהילה קטנה ואיכותית, לאן שלא תפנו תמצאו בעיקר טוב. אשמח לסייע באופן אישי למי שזקוקה, אך לכל אישה שמכירה את השיטה יש את המלצותיה שלה, ורצוי וכדאי לשאול חברות.
בהצלחה (-:

לימור בריף- עוסקת בבריאות נשית אלטרנטיבית, מייצרת ומשווקת היגיינה נשית רב פעמית. הבהרה: הכותבת אינה מדריכה של שיטת המודעות לפוריות.