מהי מחלת ה

מחלה גינקולוגית, בה תאי רירית רחם פולשים ומדביקים אזורים שונים בגוף. האזורים הנפוצים ביותר הם איברי הרבייה והאגן אך ניתן לראות גם הדבקויות בשלפוחית השתן, ברקטום, במעיים ובמקרים נדירים אפילו בריאות ובמוח.
עקב פלישת הרירית לאיברים נוצר דימום פנימי בו לדם אין לאן להתנקז, האזורים המדממים בתוך הגוף יוצרים דלקת מקומית שלבסוף יוצרת צלקות באיבר הנגוע והידבקויות לסביבתו. לעתים קרובות נוצרות ציסטות באזורים הנגועים.
מתסמיני המחלה השכיחים: כאבים עזים במהלך המחזור החודשי (אגן, גב ובטן), לעתים אף כאב משתק. מחזורי וסת לא סדירים, דימום מוגבר, דימום בין וסתי, הפרעות שונות בתפקוד האיברים הנגועים, כגון כאבים במגע מיני, הפרעות בשלפוחית השתן, בעיות במערכת העיכול ועוד.
כמו כן קשורה המחלה לבעיות וקשיים בפוריות.
התייחסות מערבית למחלה
הרפואה המודרנית, בהיעדר ממצא מספק לסיבה להופעת המחלה, מתיחסת למיעוט הריונות, מחזורי ווסת רבים ולידות בגיל מאוחר כגורמי סיכון המהווים קרקע לרמות גבוהות של הורמונים (בעיקר אסטרוגן) במערכת הרבייה הנשית.
הטיפול הנפוץ הוא תרופתי הורמונלי המונע ביוץ, בהעדר ביוץ לאורך זמן, הרקמות הפולשות תיסוגנה ותסמיני התופעה יחלשו. במקרים מתקדמים מוצא פיתרון כירוגי נקודתי או הסרת הרחם בנשים אחרי גיל הפוריות.
לטיפול ההורמונלי תופעות לוואי מרובות: חוסר חשק מיני, גלי חום, עלייה במשקל ושיעור גוף. (תופעות גיל המעבר)
כמו כן, הטיפול התרופתי שולל את הופעת התסמינים אך לא לאורך זמן רב, לרוב הפסקת הטיפול תעורר את התופעה מחדש מכיוון שהטיפול איננו פותר את הבעיה אלה מדכא באופן מלאכותי את התנאים להיווצרותה, הוא איננו מעודד שינוי באורחות חיים ובמערך התפיסות והאמונות ברמה האישית והרגשית והוא חסר אונים בהקשר של בעיות פוריות על רקע המחלה.
הרחם ותופעת האנדומטריוזיס בהסתכלות גוף ונפש
הרחם הוא לא רק איבר פונקציונאלי שמטרתו בית גידול לעוברים, במהותו הוא האיבר העמוק והפנימי ביותר בגופה של אישה. כמרכז אנרגטי הרחם קשור באיכות היצירה בחיינו, בתחושת העצמי הפנימית ביותר של האישה ובעולמה הפנימי, הוא סמל לחלומות, לתשוקות ולכל מה שנרצה ללדת ולברוא בחיינו.
מצב בריאותו משקף את המציאות הרגשית הפנימית של האישה ואת אמונתה בעצמה ברמה העמוקה ביותר.
במהותנו הפנימית אנו הנשים זקוקות לתמיכה, חמלה והכלה, אנו פורחות בסביבה תומכת ומאפשרת וכאנו חלק מקהילה נשית, צרכים אלו פעמים רבות מתנגשים עם השאיפות העולות בנו בחיינו בחברה מערבית בעלת אופי גברי, הרצון להצליח, להוכיח את עצמנו, להתחרות ולקבל אישור, מעמד וסטאטוס חברתי. התפיסה התרבותית מספרת לנו שאיננו יכולים לזכות בהכל ושאיננו יכולום להיות מצליחות ומסופקות רגשית בעת ובעונה אחת.
מחלת האנדומטריוזיס היא ביטוי ישיר לקונפליקטים ולמורכבויות אתן מתמודדות נשים בימיינו:
הצורך שלנו להוכיח את עצמנו בעולם גברי וחוסר הקשבה והענות לצרכים הפנימיים שלנו.
חוסר בביטוי הצרכים הרגשיים שלנו והצורך במערכת רגשית תומכת בחיינו.
חוסר והעדר יחסים חברתיים וקהילתיים עם נשים.
דיסהרמוניה בין הפנים- חלומות, תשוקות, צרכים ומהווים לבין הבחוץ- עשייה, תקשורת, התנהגות.
במצבים של אי פריון על רקע המחלה ניתן לראות ברוב המקרים דו ערכיות ביחס להריון או לבחירה בבן הזוג.
אנדומטריוזיס מוגדרת כמחלה אוטאימונית בה ניתן למצוא את נוגדני מערכת החיסון, הגוף מזהה תנועה מסוימת או איברים מסוימים כמסוכנים ומתקיף אותם.
בתפיסת הגוף נפש, מחלות אוטואימוניות מלמדות אותנו שקיים קונפליקט פנימי ושאנו דוחים מעלינו דברים מסוימים הגוף מצידו מפרש את הביטוי של אותם התכנים כתוקפניים ומזיקים ומפעיל את מערכת החיסון לסילוקם.
כל מחלה, תאונה או תקרית לא רצויה בחיינו היא גם הזדמנות והזמנה מפורשת ללמידה, צמיחה והתפתחות.
הופעת המחלה היא הזדמנות ליצירת ריפוי עמוק, הגוף שלנו מנסה לאותת, לסמן לנו על משהו שאינו פועל כשורה, הוא רוצה לספר לנו על האופן שבו אנו חיים, על הסכסוכים הפנימיים והחיצוניים, על הרגשות והנפש שלנו.
כנשים, מחלות גינקולוגיות הן הזדמנות עבורנו לחקור ולגעת בעצמנו ברמות העמוקות ביותר ולהשיג ריפוי שהוא רחב הרבה יותר מריפוי נקודתי ופונקציונאלי.
הכינוי שהתופעה זכתה לה אכן מעורר מחלוקת, לא רק שאנו נדרשות לכל כך הרבה בימים אלו, נוסף על כך הרפואה המודרנית מושיטה אצבע מאשימה ואומרת, לא ילדת מספיק ובזמן, תסבלי.
יחד עם זאת עם נרד לשורשה של התופעה וננסה לגעת בעצמנו הפנימי ביותר, לראות אותו, לתקשר אותו ולתת לו ביטוי ומענה רחב יותר יתכן מאוד שנצא עם שכר רב.
אפרת דבוש נאור
פסיכותרפיה גוף, נפש רוח בשילוב שיאצו ורפואה מזרחית.
מלווה נשים במעגלי החיים, פוריות הריון ולידה.
טלפון 0524711149
אתר http://www.briha.co.il/