המדריך השלם לשימוש בגביעונית

מהלך השימוש הבסיסי של הגביעוניות עובד כך:

  1. מקפלת את הגביעונית.
  2. מחדירה אותה לנרתיק.
  3. נהנית מזמן שבין 4-12 שעות נטול דאגות, דליפות, לא מרגישה את הגביעונית אבל משתדלת לא לשכוח להוציא אותה.
  4. מוציאה, מרוקנת, שוטפת ומחזירה.
  5. מחטאה בסוף השימוש האחרון.

אלה הפרקים במדריך הזה:

צורות קיפול
החדרת הגביעונית
מיקום הגביעונית
הוצאה
ניקוי וחיטוי
בעיות נפוצות
הגביעונית לא נפתחת

 

צורות קיפול

יש לקפל את הגביעונית לפני ההחדרה לנרתיק. הקיפולים הנפוצים ביותר הם קיפול ה C וקיפול ה Punch down. צורת הקיפול תשפיע על הגודל של הגביעונית כשהיא נכנסת לנרתיק, ועל פתיחתה בתוך הנרתיק. בגביעוניות הקשות יותר, מגוון הקיפולים שתצליחי לעשות הוא נמוך יותר. בגביעוניות הרכות, שווה לשחק עם הקיפולים כדי למצוא את זה שבו נוח לך ביותר להחדיר והגביעונית נפתחת הכי בקלות.

סרטון המדגים צורות קיפול שונות של גביעונית :

 הכנסת הגביעונית

לפני ההחדרה רצוי לשטוף ידיים. יש לפשק את השפתיים החיצוניות של הפות, להחזיק את הגביעונית המקופלת ביד הדומיננטית, ולהחדירה. אפשר להחדיר את הגביעונית בצורות שונות. בישיבה על האסלה, בעמידה והרמה של רגל אחת, בכריעה. בכריעה (ישיבה שפופה) הנרתיק נמצא בצורתו הקצרה ביותר. אחרי ההחדרה כדאי לנענע את הגביעונית קלות או לסובב אותה מעט, כדי לחזק את האטימה.

 

מיקום הגביעונית

בעבר נהגתי לומר לנשים שהמיקום של הגביעונית בניגוד לטמפון הוא קרוב לפתח, ולא צריך לדחוף אותה עמוק למעלה. עם הניסיון שהצטבר לנשים אני יכולה לומר שיש נשים שאצלן הגביעונית כן תתמקם עמוק בתוך הנרתיק, אם כי היא 'תיבלע' ותעלה לשם בעצמה, ואם כי תכניסי אותה לשם כדי שהיא תיפתח כראוי ותייצר אטימה מספיק טובה. אני מציעה להתחיל עם מיקום בפתח, ואז לראות (-:

 

הוצאה

הוצאת הגביעונית מתרחשת על ידי אחיזה בבסיס הגביעונית ולחיצה עליו להחדרת אוויר ושבירת האטימה. אם אינך מגיעה לגביעונית בניסיון ראשון, רדי לעמידה שפופה- כאמור, הנרתיק קצר ביותר בתנוחת כריעה וכך קל יותר להגיע אליה. אם גם כך קשה לך להגיע אליה, הרפי את שרירי רצפת האגן ונסי להניע אותה מטה באמצעות הרפיה (כמו בלידה- לא ללחוץ אלא להרפות). אחזי בבסיס הגביעונית ולחצי עליו, ואז משכי החוצה בעדינות, רצוי מצד לצד עד שצד אחד יוצא חלקית ואז ניתן להוציא את השני (בצורה מאוזנת יחסית כדי שהדם לא יישפך).

חשוב מאוד!

אין למשוך בגבעול ישירות למטה, ואין למשוך בגביעונית לפני שבירת האטימה (זה רק יחזק אותה ויקשה על ההוצאה, וגם לא בריא לרצפת האגן).

וכדאי לזכור- הגביעונית תמיד יוצאת בסוף (-: אין לה לאן ללכת, והיא לא יכולה להיבלע בגוף. כאשר אנחנו במתח בגלל ניסיון ראשון שלא צלח להוצאתה, השרירים מתכווצים ועושים את הניסיון הבא ליותר קשה ויותר כואב. חשוב להרפות, ואפשר להיעזר במקלחת לשם כך.

 

ניקוי וחיטוי הגביעונית

חשוב: כל מה שכתוב כאן הוא עצות וטיפים מניסיוני וניסיונן של משתמשות אחרות. תמיד כדאי לחקור את ההנחיות המדויקות של יצרנית הגביעונית הספציפית שלך לגבי המלצותיה.

ניקוי הוא השטיפה שאת שוטפת את הגביעונית בכל ריקון לפני שאת מחדירה אותה מחדש. רוב היצרניות מנחות להשתמש עבור ניקוי זה במים חמימים או במים וסבון. סוגיית הסבון היא שאלה שנשאלת הרבה: ההנחיה היא להשתמש בסבון 'טבעי' (מה זה בכלל?) אבל לא להשתמש בסבון שמכיל שמנים או חומרי ריח.  החשש הוא שחומרים הנמצאים בסבון ידבקו לגביעונית ויגרמו לגירוי בנרתיק לאחר ההחדרה, או שיהיו בסבון חומרים שלא כדאי להשתמש בהם סביב סיליקון. חלק מהיצרניות פתרו את הסוגייה בייצור סבון שטיפה ייעודי לגביעונית. בתור טיפוס אנטי צרכני אני לא משתמשת במוצר הזה (וגם לא מוכרת אותו). אז אלה העצות של משתמשות ברשת:

  1. להשתמש בסבון רגיל, עם מינימום חומרי ריח. יש המשתמשות בסבון מתוק (סבון סלק סוכר) לצורך העניין.
  2. להשתמש בתכשירי שטיפה אינטימית (סבונים לשטיפת הנרתיק, שבאופן כללי למיטב ידיעתי רצוי לא להשתמש בהם בכלל, אבל אם את כבר עושה זאת, הם יתאימו גם לשטיפת הגביעונית).
  3. לשטוף במים חמים בלבד.

חיטוי- דרך החיטוי הבסיסית, שמתאימה לכל הגביעוניות, היא הרתחה. הכוונה היא להרתיח מספיק מים בסיר קטן, ולשים את הגביעונית במים המבעבעים לזמן של עד חמש דקות. כדאי להשתמש בטיימר, כי כשגביעונית נשכחת בסיר, המים מתאדים, הגביעונית נוגעת במתכת הלוהטת ו… נמסה. מבאס מאוד.

חשוב לנקות את חורי האוויר של הגביעונית, אפשר באמצעות העברת זרם מים דרכם או בעדינות באמצעות קיסם שיניים.

הנה עוד דרכי חיטוי שמסתובבות ברשת. חוזרת ואומרת, יש יצרניות שאומרות באופן מפורש לא להשתמש בשיטות האלה, ויצרניות אחרות שמציעות אותן.

  1. אלכוהול- ניקוי באמצעות אלכוהול רפואי (רצוי פד אלכוהול, מכיון שצמר גפן עשוי להשאיר סיבים). חשוב לתת לאלכוהול להתנדף לפני החדרה מחדש.
  2. טבליות חיטוי מים- יעיל במיוחד למסתובבות עם גביעונית בארצות ללא מים נקיים, ושאין להן זמן או אפשרות להרתיח מים.
  3. חיוטי בכלור שזה בעצם אקונומיקה 5% מהולה במים- לא מכירה מישהי שהשתמשה בזה באופן אישי, ובכל מקרה חשוב מאוד לשטוף את הגביעונית היטב לפני החדרה מחדש.
  4. חומץ/ מלח במים/ סודה לשתיה- שיטות שעוזרות במקרה של שינוי צבע או בעיות ריח. משתמשות מדווחות על שימוש בשיטות אלה בהצלחה, אבל מעטות החברות המציעות אותן, כך שזה על אחריות המשתמשת בלבד.

בעיות נפוצות:

דליפות

גביעונית דולפת בדרך כלל מצביעה על מיקום לא נכון, או שהגביעונית לא נפתחה היטב. אפשרות נוספת שתמיד כדאי לבדוק אותה ראשונה, היא שהדליפה היא בעצם דימום שנשאר אחרי ההחדרה בין השפתיים החיצוניות, והכתים את התחתונים/תחתונית הגיבוי. כאשר יש דליפה, התחילי בלהוציא ולמקם מחדש, ולוודא שהגביעונית נפתחה (בסעיף הבא טיפים בעניין פתיחת הגביעונית) אם אחרי מספר חודשים של בדיקה וניסיונות עדיין יש דליפה, ייתכן שיש חולשה ברצפת האגן שמקשה על האטימה של הגביעונית, או שיש לך גודל לא נכון. כדאי לתרגל את רצפת האגן ולחזק אותה ולנסות שוב.

 

הגביעונית לא נפתחת

כדי לעזור לגביעונית להיפתח, כדאי למשוך בגבעול לכיוון חוץ אחרי ההוצאה, לנענע קלות את הגבעונית מצד לצד, ואף לסובב אותה בתוך הנרתיק (המטרה- להחדיר אוויר לגביעונית ולאפשר לה להיפתח.). אפשר להעביר אצבע סביב הגביעונית בתוך הנרתיק וללחוץ על מקומות בהם מורגש שהיא מקופלת. יותר טוב ממני, מסבירה שוב הנערה החמודה הזאת, עם הדגמה, בסרטון הבא:

בשירותים ציבוריים- מחוץ לבית

כאשר את בשירותים ציבוריים, ניתן לבחור מראש תא שירותים (בד"כ שירותי נכים) עם כיור בתוכו. אם אין תא כזה בנמצא, ישנן כמה אפשרויות:

  1. להיכנס עם בקבוק מים קטן ולשטוף את הגביעונית מעל האסלה.
  2. לנגב את הגביעונית באמצעות נייר טואלט.
  3. לאמיצות- להשתין על הגביעונית. שתן הוא סטרילי.
  4. לא לעשות דבר. מה שחשוב הוא לשטוף ידיים לפני הכניסה לתא ולוודא שהגביעונית לא נוגעת בשום דבר. בפעם הבאה שיתאפשר לך, בהנחה שזה קורה בטווח היום הקרוב, שטפי את הגביעונית.

הגבעול מציק לי

הגבעול של הגביעונית לא אמור להיות מחוץ לנרתיק. הוא אמור להיות בתוכו, או לכל היותר ממוקם בין השפתיים. יש נשים שהגבעול מציק להן, והן מקצרות אותו או גוזרות אותו כליל. אני ממליצה לעולם לא לגזור את כל הגבעול בבת אחת, אלא בהדרגה. לפני שגוזרות את הגבעול לגמרי, נסו להכניס את הגביעונית כשהיא הפוכה (להפוך אותה כמו גרב) והגבעול בפנים, כך תדעי אם את יכולה להוציא אותה רק בעזרת אחיזה בבסיס ללא הגבעול. אם החלטת לגזור את הגבעול לחלוטין, את יכולה לשייף באמצעות פצירה את האזור כדי שלא יהיו קוצים מציקים. שימי לב לא לגזור יותר מדי! שלא יווצר חור בגביעונית.

ריח רע/ שינוי צבע

ריח רע לגביעונית מעיד על שאריות דם לרוב. וודאי שניקית היטב את החורים, ואת הפסים והבליטות אם יש כאלה על הגביעונית שלך. שינוי צבע אינו מעיד על לכלוך או שינוי בחומר, אך אם בכל זאת הוא מפריע לך את יכולה להשתמש באחת משיטות החיטוי האלטרנטיביות לטיפול בבעיה.